Tešedíkovo, odbahnenie, čiste jazero, ťažba sedimentu

Pered (SK -Tešedíkovo )

Pered egy kis község, amely Vágsellye (Šala) város közelében helyezkedik el. A falu középső részén található egy kisebb tó, amely a helyi halászoknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget, továbbá pihenő és rekreációs helyként szolgál az arra vágyók számára. A helyi hográszegyesület horgászai észlelték az üledék nagymértékű felhalmozódását a tó alján. Az egyesület megpróbálta sajátkezűleg megtisztítani a tavat egy parti kotrógép segítségével, de ez a próbálkozásuk nem járt sikerrel.

Ennek okán a tavalyi év telén, a helyi civil egyesület az önkormányzattal karöltve keresett meg minket azzal a kéréssel, hogy tisztítsuk meg a tavat az üledéklerakódástól. A tisztítási munkálatokat egy kéttagú csapattal és a legkisebb szívó- kotró hidromechanizációs munkagépünkel, a DredgePrince LABOREC –el még decemberben megkezdtük, és a tó egy részét sikerült megtisztítanunk. A rossz időjárás és a kiemelten alacsony hőmérséklet miatt, ami napközben is fagypont alatti maradt, és aminek következtében a tó vize folyamatosan befagyott, a munkálatokat kénytelenek voltunk a tavaszi hónapokra halasztani.

Tavasszal már a kétéltű szívó-kotró hidromechanizációs munkagépünkkel, a TrexDuke IPEL-el kezdtünk neki a munkálatoknak, amellyel 11 nap alatt sikerült megtisztítanunk a tavat az iszaplerakódásoktól. A nem kívánt iszapot a tó elhatárolt részébe szivattyúztuk át, amely úgynevezett zagyteret alakított ki. A zagytérben tárolt  iszapot  hagytuk szabadon kiszáradni.

A tavat a kívántaknak megfelőlen kitisztítottuk, így a falu lakosai és a helyi horgászok ismét élvezhetik a tó tisztaságát és a megtisztult környezet adta kellemes kikapcsolódási lehetőségeket.

 

Pered (SK -Tešedíkovo )

You May Also Like