Ravenna- IT

Az ACQUE Sport Center egy multisport központ Porto Fuori városkában pár kilométerre az olasz Ravenna városától. Vendégei számára különféle sporttevékenységeket kínál a golfpályán keresztül a természetes tó nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekig, mint például a vízi sportok és a horgászás.  A természetes tó 2019 tavaszán az olasz mentőegységek komoly kiképzésének adott helyet.

Néhány héttel a kezdés előtt azonban, az üzemeltető nagy mennyiségű vízi növényzetet észlelt a tóban. Az Algae alligata nevű alga oly mértékben elterjedt a tóban, hogy megakadályozta a csónakok vízbe jutását, továbbá az a veszély fenyegetett, hogy a növények a hajócsavarokra tekerednek. Feladatunk az algák eltávolításán kívül az volt, hogy kialakítsunk egy mélyebb vízoszlopot a csónakok tavi közlekedése érdekében. Csapatunk a kisebb  DredgePrince LABOREC szívó-kotró hidromechanizációs munkagépet használta a kivitelezéshez. Két gépkezelővel  a nem kedvező időjárási viszonyok ellenére is, három nap alatt sikerült befejezni a munkálatokat. A nem kívánatos vízi növényzetet kb. 1,5 hektáros felületről sikeresen lekaszáltuk, levágtuk, összegyűjtöttük majd kihelyeztük a partra. A Laborec kotrógép kaszáló -vágószerkezete 2,5 m mélységig képes kaszálni. Mivel az algák csak sekélyebb vízben nőnek, ahol megfelelő mennyiségű a fény, kis kotrógépünk ideális választásnak bizonyult erre a munkavégzésre. A vágást követően a vágófelyet gyűjtővillára cseréltük. Így lehetőségünk adódott hatékonyan összegyűjteni a levágott algák és egyéb növényzetúszó maradványait, majd a partra helyezni azokat. Az így elhelyezett növényzetet a központ üzemeltetője már saját költségén feldolgozta.

Az erőteljes dízelmotor és hajócsavar  kombinációja, amely ellenálló a növények rátekeredésével szemben, garantálja a problémamentes és gyors kaszálást, vágást, valamint a vízfelület karbantartását. Az első olaszországi munkavégzésünk a várakozásoknak megfelelően alakult, az partnerünk örült a tiszta tó látványának és a mentőegységkiképzés zavartalan lefolyásának.

jazierka, jazierko ,ciste jazero, vlci mor, kosenie jazera, specialna udrzba vodnych ploch, progroupe

Kislévárd (SK – Malé Leváre)

A megrendelőnk 0,8 hektár felületű mesterséges tóval rendelkező területet alakított ki Kislévárd (Malé Leváre) térségében. A tó köré 17 luxus nyaralót épített, közevetlen vízbejutással. A tóba díszhalakat telepített és vízinövényeket ültetett, amelyek saját szűrőképességükkel képesek tisztán tartani a tó vizét. Az eredmény egy gyönyörű, magánkézben lévő rekreációs központ, fürdőzésre is alkamas tóval.

A tóba telepített vízinövényzet viszont olyan mértékben elburjánzott, hogy nagyban csökkentette a kihasználhatóság komfortját. A tó egyes részein a vízinövények már a felszínig jutottak, és ilyen környezetben az úszás nem túl kellemes élmény.

Megrendelőnk folyamatosan vágja a növényzetet saját eszközzel, de csak 1,5 m mélységig. Feladatunk ebben az esetben az elburjánzott vízinövényzet levágása volt a tó teljes területén 2,5 m mélységig. A tó a növényzet visszavágását követően készen fog álla nyári szezonra.

A DredgePrince LABOREC  gép két gépkezelővel kevesebb, mint egy munkanap alatt  elvégezte a feladatot. A vágóegység állítható, maximális vágási mélysége 2,5 m, így a feladat problémamentesen kivitelezhető volt számunkra. A nagytelejesítményű hidraulikus rendszer és a vágóegység robusztus kialakítása lehetővé tette, hogy rekordidő alatt, kevesebb, mint 6 óra alatt elvégezhessük az elburjánzott vízinövényzet kivágását.