Blog

Kotrógépeink

Kotrógépeink

A PROGROUPE cég úszó-kotró hidromechanizációs munkagépei a vízterületek fenéküledékének kitermelésére, eltávolítására szolgálnak. Az úszó kotrógépeink sokféle kiegészítő elemmel rendelkeznek, hogy szinte minden munkafeladat követelményeinek megfeleljenek.

Hidromechanizációs kotrógépeink áttekintése:

DredgeKing PERM

A legnagyobb és legerősebb teljesítménnyel bíró úszó hidromechanizációs munkagépünk az őshegyek geológiai időszaka után kapta a nevét. Ezzel természetesen nem a korára szeretnénk utalni, hanem a benne rejlő erőre és nagyságra. A DredgeKing PERM hidromechanizációs munkagép alacsony merülése lehetővé teszi a sekély vízben történő munkavégzést is, míg a munkakarja konstrukciójának és a stabilizáló eleminek köszönhetően akár 6 m-es mélységből is képes kitermelni  az üledéket. A választható adapterkek (mint például a gyűjtővillák, kotrókanalak, T alakú vágóelem, iszapszivattyú többféle   csiga vagy más betáp adapterrel, stb.), rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak a DredgeKing PERM elnevezésű hidromechanizációs munkagépnek.

Maximális kotrási mélység: 6 m

TrexDuke IPEL

A hidromechanizációs munkagép, teljesítménye megközelítőleg hasonló mint a DredgeKing PERM munkagépé, előnye hogy  kétéltű, hernyótalpas és hajócsavaros meghajtású, az  Ipoly (Ipeľ) folyó után neveztük el. A TrexDuke IPEL munkagép a maga nemében az első kétéltű hidromechanizációs kotrógép, és a PROGROUPE az első olyan cég, amely ilyen berendezést alkalmaz. A kotrógép képes a szárazföldön, sekély és mély vízben egyaránt dolgozni, miközben teljesítménye vetekedik a nagy hernyótalp meghajtás nélküli, úszó, hidromechanizációs kotrógépek teljesítményével.

Maximális kotrási mélység: 5 m

Maximális vágási mélység: 4 m

DredgePrince LABOREC

A kelet-szlovákiai folyó a legkisebb, de „legügyesebb” kotrógépünknek adta a nevét. A DredgePrince LABOREC a multifunkcionális vízkarbantartó munkagépekből  álló flottánk legújabb  tagja. Sajátosságai a kompakt méreteiben és az alacsony súlyában találhatók, amelyeknek köszönhetően könnyen szállíthatóvá válik egy személyautóra csatolt utánfutón. Ez a tény jelentősen csökkenti a kis vízterületek és azok környékének karbantartási költségeit.

Maximális kotrási mélység: 2 m

Maximális vágási mélység: 2,5 – 3 m

tavakat, Mekkora méretű tavakat vagyunk képesek kitisztítani?

Mekkora méretű tavakat vagyunk képesek kitisztítani?

Tisztítunk kis otthoni kerti tavakat, de hatalmas vízfelületeket,  tavakat és folyókat egyaránt. Úszó hidromechanizációs munkagép flottánk magába foglal egy kis, ügyes hidromechanizációs kotrógépet, melyet az autóra csatlakoztatott utánfutón szállítható, de nagy projektekhez alkalmas hidromechanizációs kotrógépeket is. Tapasztalatunk több százezer tonna üledék eltávolításán és  tisztításán alapul. Mivel minden egyes hidromechanizációs munka  igen specifikus, az összes árajánlatot személyre szabottan állítjuk össze. Bővebb információért kérjük lépjen  kapcsolatba velünk. Csapatunk szívesen válaszol minden felmerülő kérdésére, és személyre szabott árajánlatot készít Önnek.

Eddigi nagy projektjeink:

Szennyezett üledékek eltávolítása a Klenice folyó medréből

Megvalósítás: 2011

A projekt időtartama: 20 munkanap

Az üledék térfogata in situ (leülepedett állapot): 600 m³

Üledék: ólommal szennyezett, agyago üledék fa törmelék

Kiszivattyúzott hidrokeverék: 2400 m³

A nagykoszmályi (Veľké Kozmálovce) víztározó alján felgyülemlett üledéklerakódások eltávolítása

Megvalósítás: 2008 – 2011

A projekt időtartama: 312 munkanap

Az üledék térfogata in situ(leülepedett állapot): 130 000 m³

Kiszivattyúzott hidrokeverék: 580 000 m³

Feldolgozott levíztelenített  üledék: 80 000 t

Üledék összetétele: 50% szerves, 50% szervetlen, nagy mennyiségű hulladék és ág.

A bős (Gabčíkovo) – Duna – a vízierőmű alján felgyülemlett üledéklerakódások eltávolítása

Megvalósítás: 2011 – 2013

A projekt időtartama: 520 munkanap

Az üledék térfogata in situ(leülepedett állapot): 240 000 m³

Kiszivattyúzott hidrokeverék: 2 350 000 m³

Feldolgozott víztelenített üledék: 181 000 t

Üledék összetétele: túlnyomórészt szervetlen, homok keverékkel

További információ az általunk kínált szolgáltatásokról a www. progroupe.net oldalon található.

kékalgák, Kékmoszatok, kékalgák, Cianoaktériumok

Kékmoszatok, kékalgák(Cianoaktériumok)

A kékmoszatok, kékalgák (cianobaktériumok ) olyan baktériumok csoportját alkotják, amelyek hasonlóan a növényekhez, fotoszintézissel képesek oxigént termelni. Legfőképpen vízi környezetben fellelhetők, de előfordulhatnak  talajban is. A kékmoszatok fokozott előfordulása különösen napos és meleg időjárást követően figyelhető meg. Túlzott előfordulásuk a víztározókban, az ún. „vízvirágzás“ jelentős ekológiai problémát jelent. A kékmoszatok szennyezik azokat a vízterületeket, amelyek ivóvízforrásként vagy rekreációs célokat szolgálnak. A kékmoszatok „vízvirágzása“ május végétől jelenik meg és egészen októberig figyelhető meg. Ősszel az alacsony hőmérséklet hatására a vízben lévő sejtek koncentrációja csökken. Ezt követően a  kékmoszatok  és az algák nyugalmi stádiuma következik, mely során a víz aljára süllyednek és az üledékbe telepednek. Így élik túl a kedvezőtlen téli körülményeket. A tavasz beköszöntével a cianobaktériumok a felszínre kerülnek, és így új populációk alakulnak ki.

Hogyan lehetséges megszüntetni a kékalgák képződését a vízterületeken:

A kora tavaszi hónapokban kikotorjuk az üledéket hiromechanizációs kotórgép segítségével. A nyugalmi stádiumban lévő kékmoszatokkal teli üledék eltávolításával a vízben lévő koncentrációjuk csökken. A megelőzési munkálatokat a februártól áprilisig tartó időszakban végezzük. A nyári hónapokban, a kékmoszatok  burjánzása idején kémiai koagulációs készítményeket használunk az algák eltávolítására. A koalugáló szer a -kékmoszatokat a meder alján lévő üledékre süllyeszti. A kékmoszatokat a vízterület alján található üledékréteggel hidromechanizációs-kotrógéppel eltávolítjuk. Ez a munkálat biztosítja a kékmoszatok „vízvirágzásának” eliminációját a következő években is. A vízfelszín hosszú távú karbantartása a kékmoszatok általi „vízvirágzás” kialakulásának szempontjából, az életkörülményeinek megsértésében rejlik. Noha a víz hőmérsékletének növekedését nem tudjuk megakadályozni, a szükséges tápanyagok koncentrációjának csökkentésével megakadályozhatjuk a kékmoszatok szaporodását.  A kékmoszatok egyik fő tápanyagforrása a foszfor. A környezetben lévő foszfor koncentrációját növelik a műtrágyák, mosószerek stb. használata.

Progroupe,

Hogyan zajlik a tisztítási folyamat?

A vízterületek tisztításának hagyományos módszereitől eltérően, amikor a tavat leeresztik, majd a tó alján található üledéket kanalas kotrógéppel kimarkolják, nálunk a Progroupe-nál az ún. nedves módszert alkalmazzuk, amely során a tó tisztítás- üledékmenttesítés közben is teljes egészében működőképes marad, nem veszélyeztetve ezzel a tóban élő élővilágot. Kisebb munkavégzéseknél ún. geotube – víztelenítő párnát használunk, amelyek helytakarékosságukról ismertek, így képesek vagyunk megtisztítani kisebb, otthoni kerti tavakat is.